wersja mobilnaogloszenianewsletterrolniczebiuletynkatalog firminfoliniapomoc

Wiadomości


Zeszły rok dobry dla producentów wołowiny

Dodano: 2018-03-28

Jak czytamy w raporcie analityków banku BGŻ BNP Paribas, w zeszłym roku odnotowano duży wzrost eksportu wołowiny. W naszym kraju wzrosło także spożycie tego gatunku mięsa.

Analitycy banku BGŻ BNP Paribas, powołując się na dane Eurostatu podkreślają, że w ciągu 2017 roku znacząco wzrósł eksport nieprzetworzonej wieprzowiny z naszego kraju. Wartość wyeksportowanego mięsa wzrosła o prawie 1,4 mld euro, będąc tym samym o 20 proc. wyższa niż w 2016 roku. Większość (86 proc.) tego mięsa trafiło na rynek krajów UE.

Jednocześnie w omawianym okresie znacząco wrosła również konsumpcja mięsa wołowego w naszym kraju. Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wzrosło do poziomu 2,7 kg/osobę/rok. Dla porównania, rok wcześniej wartość ta wynosiła 2,1 kg/osobę/rok. Jednocześnie konsumpcja wołowiny w naszym kraju wciąż znajdują się znacznie poniżej średniej unijnej, która wynosi 11 kg na osobę na rok.

Wzrost eksportu ma istotny wpływ na cenę żywca wołowego w kraju. W pierwszej połowie marca wyniosła ona średnio 6,86 zł/kg, będąc tym samym o 14 proc. wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Zdaniem analityków banku, największym zagrożeniem dla sektora produkcji wołowiny w naszym kraju są plany wprowadzenia zakazu uboju rytualnego. Przepis ten może negatywnie wpłynąć na poziom eksportu, a co za tym idzie doprowadzić do spadku opłacalności produkcji.


Źródło: farmer.pl, Zdjęcie: Pixabay.com
Autor: BW (farmer.pl)
Zobacz więcej nowości

JAK WYKORZYSTUJEMY PLIKI COOKIE NA TECHAGRA.PL :

Nasz Serwis używa plików cookie, by zapewnić naszym Użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Bez niektórych plików cookie Serwis nie mógłby działać. Inne pliki cookie pomagają nam rozpoznawać Użytko wników lub zorientować się, które treści w Serwisie są dla nich najciekawsze i najbardziej przydatne, przez co możemy ciągle ulepszać nasz Serwis i dostosowywać go do potrzeb Użytkowników. Więcej informacji o używanych przez nas plikach cookie i ich funkcjach znaleźć można  tutaj.